Ηβική συμφυσιόδεση: μια προληπτική επέμβαση για την Δυσπλασία του Ισχίου του Σκύλου

Η ηβική συμφισιόδεση είναι μια προληπτική χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της δυσπλασίας του ισχίου του σκύλου. Είναι πολύ πιο οικονομική από τις κλασικές χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση της δυσπλασίας του ισχίου. Έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και πολύ μικρά ποσοστά επιπλοκών.
Χρειάζονται όλα τα ζώα μια τέτοια επέμβαση;Όχι. Η επέμβαση αφορά ζώα φυλών που εμφανίζουν προδιάθεση για Δυσπλασία του Ισχίου όπως για παράδειγμα Labrador, Rottweiler, Γερμανικοί ποιμενικοί, Golden retriever, Αγγλικά Σέτερ και Pointer. Ζώα φυλών με προδιάθεση θα πρέπει σε νεαρή ηλικία να περάσουν έναν ακτινολογικό έλεγχο, που θα εξετάζει τη χαλαρότητα των ισχίων όπως το PennHip®
Ποια είναι η σημασία του ακτινολογικού ελέγχου;Ο ακτινολογικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός γιατί θα δείξει αν το ζώο έχει προδιάθεση για δυσπλασία και επομένως αν χρειάζεται πραγματικά την επέμβαση
Ποια είναι η ιδανική ηλικία για την επέμβαση;Η ιδανική επέμβαση είναι μεταξύ 16 και 20 εβδομάδων. Μετά από αυτή την ηλικία ο σκύλος δεν έχει κανένα όφελος. Το ιδανικό είναι αμέσως με το τέλος των εμβολιασμών να προγραμματίζεται η ακτινολογική εξέταση.
Είναι απλή επέμβαση;Η ηβική συμφυσιόδεση είναι γενικά μια απλή επέμβαση. Δεν περιλαμβάνει ακριβά ορθοπεδικά υλικά, γίνεται σε μικρό χρόνο, από μια μικρή τομή. Η πραγματοποίησή της ωστόσο γίνεται από κτηνίατρο που έχει περάσει σχετική εκπαίδευση.

Τι συμβαίνει με λίγα λόγια κατά την επέμβαση;Μέσω μιας μικρής τομής στη λεκάνη, ο χειρουργός καυτηριάζει την ηβική σύμφυση με διαθερμία, αναστέλλοντας την λειτουργία των οστεοβλαστών στο σημείο αυτό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή της “αρχιτεκτονικής” της λεκάνης. Έτσι προλαμβάνεται το υπεξάρθρημα της χαλαρής άρθρωσης που τελικά οδηγεί στην οστεοαρθρίτιδα.

Ποιες οι πιθανότητες επιτυχίας;Ζώα με χαλαρά ισχία όπως φαίνεται από τον ακτινολογικό έλεγχο PennHip® έχουν περίπου 90% πιθανότητα να ωφεληθούν. Μόνο σε ζώα με πολύ χαλαρά ισχία η οστεοαρθρίτιδα εξελίσσεται και χρειάζονται επιπλέον θεραπείες στο μέλλον.
Θα χρειαστεί νοσηλεία ο σκύλος μου μετά την επέμβαση;Όχι. Ο σκύλος μπορεί την ίδια ημέρα να επιστρέψει σπίτι του.
Είναι μια ακριβή επέμβαση;
Η ηβική συμφυσιόδεση είναι πολύ πιο οικονομική από τις κλασικές επεμβάσεις που αφορούν την δυσπλασία του ισχίου.