Tι πρέπει να γνωρίζετε για τους εμβολιασμούς του σκύλου σας;
Πήραμε το σκυλάκι μας απο το εκτροφείο ή από φιλοζωικό σωματείο και πετάμε όλοι απο ευτυχία…ήρθε η ώρα όμως και των πρώτων εμβολιασμών για να είναι υγιές και να μην περάσουμε τις πρώτες εβδομάδες με νοσηλεία σε κάποιο κτηνιατρείο.
Ο πρώτος εμβολιασμός γίνεται στην ηλικία των 45 ημερών μιας και μέχρι την 43η ημέρα υπάρχουν στο αίμα τα αντισώματα της μητέρας. Το πρώτο εμβόλιο αφορά στον τύφο(πάρβο εντερίτιδα).Στη συνέχεια όταν το σκυλάκι γίνει 60 ημερών γίνεται ο πρώτος πολλαπλός εμβολιασμός που περιλαμβάνει τα στελέχη Πάρβο-εντερίτιδας (τύφος) , Carre (morva) , Λεπτοσπείρωση , Λοιμώδης ηπατίτιδα.
Ο δεύτερος μεγάλος εμβολιασμός γίνεται 21 ημέρες μετά εώς το μέγιστο 30 ημέρες και περιλαμβάνει τα ίδια στελέχη.Ο τελευταίος εμβολιασμός απο την σειρά των βασικών εμβολίων είναι επίσης 21-30 ημέρες μετα τον δεύτερο με την διαφορά οτι κάνουμε ταυτόχρονα και το αντιλυσσικό εμβόλιο.
Δύο εβδομάδες μετά και τον τελευταίο εμβολιασμό το σκυλάκι μας είναι πλήρως προστατευμένο. Είναι σημαντικό όμως να μην περιμένουμε μέχρι και το τελευταίο εμβόλιο για να κυκλοφορήσουμε εξω το σκυλάκι μας αλλά αντιθέτως να το φέρνουμε συνεχώς σε επαφή με αλλα εμβολιασμένα πάντα σκυλάκια-γατάκια αλλά και ανθρώπους και μικρά παιδιά ώστε να κοινωνικοποιηθεί σωστά!Η περίοδος κοινωνικοποίησης είναι μεταξύ 2-4 μηνών!
Σαν έξτρα αλλά πολύ σημαντικοί εμβολιασμοί κρίνονται αυτοί της Λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας (kc ενδορρινικο ή pneumodog ενέσιμο υποδορίως) μιας και τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται μεγάλη έξαρση της νόσου που προκαλλεί πολύ έντονο βήχα και πιθανώς πνευμονία.
Τέλος εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός για την Λεισμανίωση μιας και με την συμπληρωματική χρήση εντομοαπωθητικής αμπούλας και λουριού ουσιαστικά εκμηδενίζουμε τις πιθανότητες για το σκυλάκι μας να ασθενήσει με την μεγαλύτερη μάστιγα της Μεσογείου (καλα-αζαρ)!
Αν το σκυλάκι που πήραμε είναι πάνω απο 4 μηνών και ανεμβολίαστο τότε υποχρεωτικά κάνουμε ένα πολλαπλό εμβολιασμό τον οποίο καιεπαναλαμβάνουμε μετά απο 21-30 ημέρες προσθέτοντας και το αντιλυσσικό.
Στην συνέχεια τα εμβόλια γίνονται μία φορά τον χρόνο εφόρου ζωήςεκτός και κριθεί απαραίτητο για κάποιο παθολογικό λόγο να παραληφθούν (ιδίως σε πολύ μεγάλη ηλικία).